Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΟΛΕΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

O Γιώργος Καζολέας είναι Δικηγόρος στην Κύπρο και στην Ελλάδα, μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας καθώς και του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών και Πιστοποιημένος Διαμεσολαβητής, εγγεγραμμένος στο Μητρώο Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης της Κύπρου. Με εμπειρία στη μάχιμη δικηγορία από το 2005, παρέχει  δικαστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους τομείς του Αστικού και Διοικητικού Δικαίου. Ειδικεύεται κυρίως σε υποθέσεις Εμπορικού και Τραπεζικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας των Καταναλωτών, Δικαίου Συμβάσεων, Δικαίου Αναγκαστικής Εκτέλεσης, Δημοσιοϋπαλληλικού, Κοινωνικοασφαλιστικού, Δημόσιους Διαγωνισμούς και Μεταναστευτικού Δικαίου, καθώς επίσης και στο Δίκαιο των Ακινήτων, Δίκαιο Μισθώσεων, Δίκαιο του Διαδικτύου, Δίκαιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Δίκαιο Σημάτων και Ιατρικό Δίκαιο. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά. Από το 2005 στην Ελλάδα και από το 2016 και στην Κύπρο ο Γιώργος Καζολέα...

Διακρίσεις σε βάρος γυναικών χωρίς παιδιά

του Γιώργου Καζολέα, Δικηγόρου

Η διακριτική μεταχείριση γυναίκας που δεν έχει παιδιά μπορεί να συνιστά διάκριση με βάση το φύλο, σε συνάρτηση πάντα με τις συγκεκριμένες περιστάσεις και το νομικό πλαίσιο.

Η διάκριση με βάση το φύλο αποτελεί γενικά μη νόμιμη συμπεριφορά στη πλειονότητα των εννόμων τάξεων και απαγορεύεται από διεθνείς συνθήκες.

Στον ορισμό της «διάκρισης λόγω φύλου» περιλαμβάνεται κάθε άμεση ή έμμεση διάκριση, καθώς και λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση ενός ατόμου στη βάση φύλου, εγκυμοσύνης, τοκετού, γαλουχίας, μητρότητας ή ασθένειας οφειλόμενη στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, οικογενειακής κατάστασης σεξουαλικής παρενόχλησης , παρενόχλησης και οδηγίας ή εντολής για διάκριση εις βάρος προσώπων, λόγω φύλου.

Επομένως η έλλειψη παιδιών δεν αποτελεί νόμιμο λόγο για διακριτική μεταχείριση μιας γυναίκας. Στην πράξη ωστόσο είναι συχνό το φαινόμενο γυναίκες χωρίς παιδιά να υφίστανται προσβλητικές ή/και υποτιμητικές συμπεριφορές, να στιγματίζονται ή να απομονώνονται κοινωνικά αλλά και να υφίστανται διακριτική μεταχείριση σε σύγκριση με γυναίκες που έχουν παιδιά.

Η διάκριση μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως:

  • Άρνηση πρόσληψης ή προαγωγής
  • Διαφορετική μεταχείριση όσον αφορά τους μισθούς ή τις παροχές
  • Υποβολή σε λεκτική ή ψυχολογική βία
  • Άρνηση πρόσβασης σε υπηρεσίες ή ευκαιρίες

Εάν η διακριτική μεταχείριση βασίζεται σε στερεότυπα σχετικά με τις γυναίκες και τη μητρότητα, τότε πιθανότατα συνιστά διάκριση με βάση το φύλο.

Στις περιπτώσεις που η διακριτική μεταχείριση βασίζεται σε άλλους νόμιμους λόγους, όπως η απόδοση στην εργασία, τότε μπορεί να μην συνιστά διάκριση με βάση το φύλο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διακριτική μεταχείριση μπορεί να είναι έμμεση, όπως όταν οι πολιτικές ή οι πρακτικές που φαίνονται ουδέτερες έχουν δυσανάλογο αρνητικό αντίκτυπο στις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά.

Στο χώρο εργασίας μια εργαζόμενη γυναίκα χωρίς παιδιά μπορεί να δέχεται εργασιακή παρενόχληση από συναδέλφους της σχετιζόμενη με το θέμα της μητρότητας/οικογενειακής κατάστασης. Επίσης είναι δυνατό, εργαζόμενες μητέρες να απολαμβάνουν ευνοϊκή μεταχείριση, μη βασιζόμενη στη νομοθεσία, σε σύγκριση με εργαζόμενες χωρίς παιδιά.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Οδηγία 2006/54/ΕΚ απαγορεύει τη διάκριση με βάση το φύλο στην απασχόληση και την εργασία.

Στην Ελλάδα, ο νόμος 3896/2010 απαγορεύει τη διάκριση με βάση το φύλο στην απασχόληση και την εργασία.

Στην Κύπρο, ο Περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμος του 2002 (205(I)/2002) καθορίζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και απαγορεύει οποιαδήποτε διάκριση λόγω φύλου στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών χωρίς παιδιά είναι ένα επίκαιρο ζήτημα που εκδηλώνεται όλο και συχνότερα σε αναλογία με την τάση πολλές γυναίκες πλέον να επιλέγουν να μη τεκνοποιήσουν. Οι γυναίκες που επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν στίγμα, περιθωριοποίηση και κριτική τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας και αποκλεισμού.

Αυτού του είδους η διάκριση έχει τις ρίζες της στους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων που εξισώνουν τη γυναικεία ιδιότητα με τη μητρότητα, υπονοώντας ότι η αξία μιας γυναίκας συνδέεται εγγενώς με την ικανότητά της να κάνει παιδιά.

Η μεταφορά του στερεοτυπικού αυτού μοντέλου στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει ως συνέπεια, οι άτεκνες γυναίκες  να θεωρούνται λιγότερο αφοσιωμένες ή σοβαρές, οδηγώντας σε λιγότερες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη και αναγνώριση σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους με παιδιά. (giorgos.kazoleas@gmail.com) [photo freepik.com]

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ